Vitaminele, cele mai controversate substante


Unii spunvitamin-3_0 ca vitaminele nu ajuta la nimic, altii spun ca isi asigura necesarul zilnic de vitamine dintr-un singur fruct, sau mai rau, din biscuiti si pizza. Multi sunt de parere ca vitaminele ingrasa. La cate teorii despre vitamine am auzit cred ca ar fi cazul sa tratam putin si acest subiect pentru a vedea care e adevarul.

 

Vitaminele sunt substante organice cu rol de catalizatori ( putina chimie ) de care organismul are nevoie pentru a-si putea realiza procesele, procese de care depind sanatatea si energia ta zilnica. Carenta lor in organism provoaca probleme mai mari sau mai mici de sanatate. Iti cade parul, ti se exfoliaza pielea sau te simti mereu obosit? Te-ai prins, e posibil sa ai nevoie de mai multe vitamine in alimentatia ta.

 

Vitaminele sunt in general impartite in 2 categorii: hidrosolubile si liposolubile, dupa substanta in care se dizolva cel mai bine (apa sau grasimi).

 

Vitaminele hidrosolubile sunt cele pe care putem sa le consumam fara probleme, deoarece excesul se elimina din corp prin fluide. Sunt recunoscute un numar de 9 vitamine hidrosolubile. Acestea sunt: complexul de vitamine B, vitamina C, acidul pantotemic si biotina. Dintre rolurile acestora mentionez:

  • Vitamina C ajuta la mentinerea sanatatii pielii, ajuta la absorbtia fierului, si este si un antioxidant puternic in doze mai ridicate;
  • Vitaminele din complexul B ajuta metabolismul carbohidratiilor, grasimilor si proteinelor, sustin producerea celulelor rosii si folosirea grasimilor ca sursa de energie. Suna bine, nu? ;
  • Sunt importante pentru a avea un nivel de energie ridicat deoarece fara ele organismul nu poate folosi energia provenita din alimente;
  • Sustin functiile nervilor si reduc nivelul de stres si anxietate.

 

Vitaminele liposolubile. Deoarece acestea sunt retinute in corp o perioada mai lunga excesul de vitamine liposolubile este la fel de periculos ca si carenta acestora. Oricum, exesul apare foarte rar, in conditiile folosirii excesive a suplimentelor nutritive bogate in vitamine de acest gen. Din categoria vitaminelor liposolubile fac parte vitamina A, vitamina D, vitamina E si vitamina K. Cateva dintre rolurile acestora:

  • Vitamina A este importanta pentru a avea o vedere sanatoasa si un sistem imunitar puternic;
  • Vitamina D are rol in fixarea calciului in oase si prevenirea osteoporozei si a altor boli ale tesutului cartilaginos;
  • Vitamina E actioneaza ca un antioxidant impotriva radicalilor liberi, adica a acelor substante care produc imbatranirea si imbolnavirea celulelor. Este de asemenea importanta in mentinerea celulelor rosii;
  • Vitamina K se ocupa cu coagularea sangelui, asa ca lipsa acesteia poate provoca hemoragii nazale si sangerare prelungita in cazul unei rani.

 

Cum iti asiguri necesarul zilnic de vitamine ?

 

Pentru a-ti asigura necesarul vitaminic de care are nevoie corpul tau pentru a-si mentine sanatatea si pentru a functiona la cei mai inalti parametri este nevoie sa avem o alimentatie bogata in fructe, legume si cereale. Este indicat sa consumam alimente cat mai divers colorate pentru ca fiecare culoare in alimentatie inseamna o sursa diferita de vitamine si antioxidanti. Alege sa consumi cereale integrale, dar  nu cele la care se face reclama pe la tv. deoarece acelea contin zahar si alte componente nesanatoase care anuleaza din efectul vitaminelor continute. O alegere sanatoasa cand vine vorba de cereale este orezul brun, ovazul, orzul, secara si quinoa. Poti opta sa consumi la micul dejun muesli, un produs care contine atat cereale integrale cat si fructe uscate.

 

Este nevoie sa suplimentam alimentatia printr-un complex de multivitamine ?

images (1)

Datorita poluarii, a procesarii excesive a alimentelor si diferitelor tratari la care sunt supuse fructele si legumele, omul modern obtine din alimentatie o cantitate mult mai redusa de vitamine decat obtinea omul din trecut, cand acesti factori distructivi nu erau prezenti. In ziua de azi este practic imposibil sa ne asiguram un nivel optim de vitamine in aceste conditii, asa ca suplimentele nutritive pot fi de un real ajutor in acest sens. DZR-ul (doza zilnica recomandata) de vitamine reprezinta doar nivelul minim necesar al acestora pentru a preveni imbolnavirea organismului. Pentru a functiona optim, corpul are nevoie de mai mult de atat, asa ca nu-ti fa prea mari griji atunci cand decizi sa-ti suplimentezi alimentatia cu un complex de vitamine. Ai grija insa sa nu depasesti dublul dozei zilnice recomandate de vitamine liposolubile si de asemenea sa nu depasesti de mai mult de 3-4 ori doza zilnica recomandata a vitaminelor hidrosolubile. Deci poti consuma pana la 200% din DZR a vitaminelor liposolubile si pana la 400% din DZR a vitaminelor hidrosolubile. Daca nu esti implicat in activitati sportive este bine sa ramai la jumatatea acestor estimari.

 

Vitaminele si sportivii

 

Datorita efortului intens si a eliminarii ridicate a fluidelor din organism, sportivii au nevoie sa-si restitue prin alimentatie si suplimente alimentare nivelul de vitamine, in special a celor hidrosolubile. Cateva metode de inlocuire a vitaminelor pierdute prin transpiratie in timpul efortului sunt bauturile de rehidratare si gelurile cu carbohidrati si vitamine. Pe langa acestea, un complex de vitamine si minerale mi se pare o necesitate in conditiile unui stil de viata foarte activ.

 

Vitaminele ingrasa ?

 

Cat pot sa ma amuz cand aud pe cineva punand aceasta intrebare. Vitaminele sunt niste substante lipsite de calorii, deci nu ingrasa, din contra, acestea sprijina metabolismul si toate procesele din corp, asa ca vitaminele chiar ajuta intr-o oarecare masura la slabire. Este adevarat, vitaminele cresc pofta de mancare, insa doar in cazul in care corpul tau este deficitar in aceste substante, iar o crestere usoara a poftei de mancare reprezinta aducerea proceselor din organism „pe linia cea buna”, deci nu o sa te ingrasi pentru ca si „arderile” din organism vor fi mai accentuate.

 

Daca ai citit acest articol lasa mai jos un comentariu si spune-mi cum ti s-a parut, si nu uita:

 

Live alpha !

 

 

 

 

 

Lasă un comentariu